|
Радослав Павловић: Србија у бојама дуге
Аутор "Мог рођака села" говори за Интернет портал РТС-а да није срамота бити поштен, радан, пријатељ, волети своју земљу, сећати се мајке или деде...
Аксиоматична лепота Шумадије
Радослав Павловић посебно истиче лепоту краја у коме је серија снимана. - Изађете из Крагујевца и и на путу до Милановца имате најмање седам живих манастира старих вековима. После једно четири километра, лево имате манастир који се зове Дивостин, а одете мало горе имате село зове се Драча и у њему чаробан манастир, па се попнете се на једну висораван где је манастир Прекопача с леве стране. Онда дођете до Кикојевца, села моје мајке, па ако се спустите десно према Страгарима имате Вољавчу и Никоље, ако наставите према Милановцу имате Враћевшницу. Село Борач где је била главна локација за снимање било је средњевековни град и најјача трговачка колонија на Балкану у време кнеза Лазара и деспота Ђурађа Бранковића. Толико ствари тамо има... Да не говоримо о новијој историји о Чумићу, о Книћанину, кнезу Милошу Обреновићу. То је историјом богат крај, леп крај... Зашто не сликати ту лепоту. Има оно по Канту: Чиста лепота гађа у срце, не проверава се, аксиоматична је...
Књижевник Радослав Павловић, аутор серије "Мој рођак са села", која је у једном тренутку испред ТВ екрана окупила преко три милиона људи, каже да је био изненађен толиком гледаношћу јер му је, као позоришном и филмском ствараоцу, то, ипак, био медијски деби - прва телевизијска серија (репризира се од 25. фебруара). Ипак, не крије да је очекивао позитивне реакције публике.
Писац у разговору за Интернет портал РТС-а објашњава да је оно што је старинска представа села, са припадајућим системом вредности, измешао са релативно савременим причама (радња серије смештена је у 2001. годину) и да је током писања имао осећај и знао да је то што ради добро.
- Добро сам се осећао док сам то писао. Xтео сам да напишем, не сећања на неке догађаје, него сећање на емоцију коју сам имао с обзиром на то да су моји родитељи из тог краја. Из свега тога имао сам основа за оптимизам. Надао сам се, волео сам да се то деси, да серија има рејтинг 18 или фантастичних 20. Међутим, десило се да је гледаност отишла "у небеса", што нисам могао да очекујем. Очекивао сам да серија буде гледана. Да буде феномен, нисам очекивао!
То, осим личне сатисфакције - наставља Павловић - доноси велику радост да постоји толико људи у овој земљи која је оговарана и грђена, који могу да разумеју нешто што се може назвати литературом, нијансом и тајном.
Поштовање других
Павловић сматра да је велико интересовање публике изазвала, између осталог, повезаност људи са селом, у другој или трећој генерацији.
- То је тај део који се тиче враћања на старе вредности. Сваки пристојан човек у Србији је бар у трећој генерацији пореклом са села, што је добро јер је то порекло са неке ризнице заната, ризнице памети.
Сваки сељак, ако хоће да опстане, онда мора да зна бар 15 заната, сељаци све знају да раде. Васпитање и рад научили су их да поштују друге, да пазе шта раде, да се јаве, да су свесни последице, објашњава аутор серије "Мој рођак са села" и подсећа на феномен мобе који траје неколико хиљада година.
- Друга ствар је била дефинитивно лепота јер, колико год су лепе зграде - биле оне у Бечу, Санкт Петербургу или Бомбају - перцепција лепота зграде не може никада да има ту непотрошивост као што имају небо, трава и сунце.
Повратак хероја
Као трећи, али не мање важан фактор који је допринео гледаности серије, писац истиче чињеницу да се после много деценија у медијима појављује неко ко је јунак, херој.
- Херој је онај ко жртвујући себе ради за опште добро. Појављује се јунак. Догодило се да све оно што ми иначе гледамо око себе, имамо људе које волимо, људе којима се дивимо, имамо жене које волимо, имамо лепоту коју гледамо, имамо култивисану стварност у којој живимо, али њу нећете наћи у медијима, она је потпуно склоњена.
Онда је то феномен, између осталог, да је гледалиште почело да гледа оно што иначе види око себе, а не измишљену стварност. Све то скупа је разлог за такву перцепцију. А ја сам кроз ликове, кроз реченице које они изговарају, покушавао да афирмишем оно у шта ја верујем, у шта верује средина у којој живим, а то је да није срамота бити поштен, да није срамота радити, да је пристојно бити пријатељ, да је пристојно рећи добар дан, да није ништа ружно ако волиш земљу у којој живиш, да није срамота ако се сетиш мајке или деде.
Мислим да је руководство РТС-а, од генералног директора преко Управног одбора до уредника, видело те вредности и тако смо дошли до серије која нам је свима донела сатисфакцију - и професионалну, а верујем, и људску.
Идеалисти испред прагматичара
Коментаришући наше питање да ли је серија, на неки начин, ревитализација идеализма као контрпункта "животној филозофији" која себе назива прагматизмом, Павловић каже:
- Идеализам је по дефиницији, по својој филозофској суштини, потреба да се нешто више достигне - то је једно читање. А имате и читање, које је савремено, где се каже да је идеализам фалсификовано читање стварности, где се каже да стварност не ваља ништа и кад год неко прикаже стварност која није апсолутно црна, горка и зифт, тај фалсификује и тај је иделиста.
Радослав Павловић сматра да "свако ко живи ако је нормалан, мора бити оптимиста и мора имати наду".
- Практичар каже: шта ћу ја да урадим данас, а идеалиста планира време и планира будућност, објашњава Павловић и додаје да писац мора бити ангажован.
Ангажованост значи жељу за променом. Зашто је та промена важна, зато што је промена увек тема, зато што свака генерација мора да неку њиву оре из почетка. Ниједна цивилизација у једној генерацији не решава проблеме. Проблеми се, дакле, обнављају.
У том смислу сам врло ангажован и врло политичан. Писац, ако је нормалан мора бити ангажован, мора бити, условно говорећи, учитељ, неко ко афирмише вредности или неко ко препознаје мане да би афирмисао вредност.
Хашки "рођак" из Београда
У серији "Мој рођак са села" и лику генерала Вранића, неки критичари видели су ангажованост писца и као заступање "антихашке платформе". Павловић каже:
- Та сцена са хашком истражитељком је једина и траје два минута, а стављена је због једноставне истине да је сваки официр ВЈ, који је имао чин потпуковника па навише, имао разговор са тим људима. Пет стотина официра је прошло ту врсту разговора. Добро, нека је, али не видим разлог да се о томе не говори.
Иначе, та прича о "антихашким вредностима" и нема везе са - Хагом. То је проблем једне домаће матрице, старе матрице, како се на овом простору мора мислити и шта ваља, шта не ваља, и ако се нешто не уклапа у ту матрицу, онда сте у проблему. Тако да Хаг је био само један од позваних у помоћ, цитираних, али не из Холандије него од једне опскурне личности одавде.
Преумљење Србије
Проблем у овој земљи је, користим реч коју је Вук Караџић користио, што се десило преумљење. Значи, видимо да може, видимо да нас има, видимо да није неважно бити достојанствен, видимо да није неважно покушати, видимо да има решења, да није крај света.
Хајде да видимо ко смо, где смо. Хајде да, ако не ваљамо да будемо добри, ако смо добри да будемо још бољи. Хајде да се осврнемо око себе, хајде да видимо свет у бојама дуге, какав јесте заправо.
Погледајте позоришне представе, погледајте српски филм, погледајте неке серије. Гледајући, рецимо, већину савремених филмова од осамдесетих наовамо кад би неко, ко то гледа озбиљно, све то и схватио озбиљно, одмах би могао да оде и да се обеси.
Идите у позориште, под условом да представа није отказана јер нема публике, погледајте представу и изаћи ћете са осећајем да треба да нестанете, јер сте смрад и одвратни.
Народ бољи од дела елите
Дакле, реч је о матрици - да сте немоћни, да у овој земљи нема људи који могу да буду квалитетни у свом послу, нема способних, овде ништа не ваља, плус географска ширина, плус ово, плус оно.
Онда се појави "Рођак" као инцидент - мада серија није настала случајно - дакле, као медијски инцидент нешто што говори и о другој страни стварности, на неки начин преумљује и то доводи у питање вишедеценијски труд те екипе. Доводи у опасност њихове хонораре, њихов статус... То је дакле проблем, а не Хаг.
Друга и боља стране те приче је што народ то игнорише јер обичан свет има свој систем вредности, који је бољи и функционалнији него онај који продукује део домаће, често самопроглашене, елите.
Гледаност серије и то потврђује, а што се тиче питања наставка он је ту, написан је. Чекамо да се обаве организационе припреме и почне снимање.
Биобиблиографија
Радослав Павловић је рођен 1954. године. Основну школу, гимназију и Факултет драмских уметности, одсек драматургије, завршио је у Београду. Живи као слободан уметник. Позоришне праизведбе: Савременик, СКЦ, 1978, Шовинистичка фарса, СКЦ, 1985, Муке по Живојину, Југословенско драмско, 1986, Браћа по оружју, Душко Радовић, 1987, У потрази за изгубљеном срећом, Душко Радовић, 1989, Мала, Звездара театар, 1990, Шовинистичка фарса 2, Душко Радовић, 1991, Живот Јованов, Звездара театар, 1992, Чаруга, Звездара театар, 1993, Моја драга, Београдско драмско, 1994, Шовинистичка фарса 3, Продукција ЗАМ, 1995, Београд, Душко Радовић, 1995, Моја мама, Култ театар, 1998, Видимо се у Ден Хагу (Шовинистичка фарса 4), Култ театар, 1998, Три боје дуге, Славија театар, 2000, Једанаест недеља, Југословенско драмско, сцена Бојан Ступица, 2000, Програм уживо, Култ театар, 2001, Слатке усне младости, Култ театар, 2003, Пасторала, Култ театар 2007. Филмови снимљени по сценаријима Радослава Павловића: Пикник у Тополи, р. Зоран Амар, 1980, Степенице за небо, р. Мирослав Лекић, 1982, Живети као сав нормалан свет, р. Милош Радивојевић, 1983, Прљави филм, р. Душан Сабо, 1987, Хајде да се волимо 3, р. Станко Црнобрња, 1990, Мала, р. Предраг Антонијевић, 1990, Балканска правила, р. Дарко Бајић, 1996, Волим те највише на свету, Предраг Велиновић, 2003.
|