Na završetku snimanja “Na putu“ bh. redateljice Jasmile Žbanić
Piše: M. DUHAČEK
06/11/08
http://www.oslobodjenje.com.ba/index.ph ... &Itemid=50Željela bih da film pokrene određene dijaloge
Naša priznata redateljica Jasmila Žbanić u utorak poslijepodne, iza zatvorenih vrata sarajevske Vijećnice, privela je kraju snimanje svog drugog dugometražnog igranog filma radnog naziva “Na putu“ ili “Memory Full“. Nekoliko sati iza toga ovom je prigodom organizirana i konferencija za novinare na kojoj je o impresijama sa snimanja govorila tek mala ekipa okupljena oko ovog filma, na kojem je radilo 60-ak ljudi i oko dvije hiljade statista.
Dva dana u Beču
Kako nam je rekla Žbanić, nakon završetka snimanja - glavnu žensku ulogu, hrvatsku glumicu Zrinku Cvitešić očekuje ove sedmice još dva dana snimanja u Beču - slijedi dvanaest sedmica montaže, a poslije toga mjesec i po postprodukcije zvuka, a zatim i slike.
Film bi trebao biti gotov na proljeće ili ljeto, a datum premijere još je nepoznat, iako ne bi čudilo da bude prikazan upravo na otvorenju narednog Sarajevo Film Festivala.
Redateljici je bilo upućeno i pitanje kojemu su povod bili događaji na otvorenju Queer Festivala u Sarajevu, kada su vehabije još jednom pokazale svoju netrpeljivost i agresivnost prema onima koji nisu kao oni. Naime i u njenom filmu jedan od glavnih likova je vehabija.
“Jako bih željela da imamo puno gledalaca. Da ljudi budu zainteresovani da dođu vidjeti film, iz bilo kojeg razloga. I željela bih da film pokrene određene dijaloge, koji se u ovoj zemlji ne vode na pravi način. Željela bih da ljudi poslije tih sat i po ili dva sata filma imaju jedno iskustvo koje nije svakidašnje, a čime mogu, ja se nadam, proširiti emotivna saznanja o svijetu oko sebe. Mislim da je kroz istraživanje i komunikaciju s ljudima shvaćeno da ovo nije film koji je protiv islama, niti film koji je protiv bilo koga. Ovo je jedna ljubavna priča koja govori o iskustvu dvoje ljudi, koji ne predstavljaju naciju, nego su individue sa svojim individualnim iskustvom. Film smo radili otvoreno, čistog srca, sa željom da upoznamo sve slojeve koji se tiču ovog filma, tako da se nadam da će svi ljudi koji dođu u kino to i osjetiti“, rekla je redateljica filma, dodavši da uvijek računa na inteligenciju i ljudskost publike.
Press konferenciji su, pored Jasmile Žbanić, prisustvovali i glumci Zrinka Cvitešić, Leon Lučev i mlada Luna Mijović, kostimografkinja Lejla Hodžić, te scenografi Lada Maglajlić i Amir Vuk Zec.
Nakon Žbanić, prva je dobila riječ Zrinka Cvitešić, kojoj je, čini se, najteže palo što se snimanje bliži kraju. Zaplakala je taj dan i u Vijećnici, a suzne oči razotkrile su je i na konferenciji za novinare.
Kaže: “Bilo je sjajno“, pa uzdahnu. “Teško mi je danas bilo šta reći, pogotovo nakon što je Jasmila danas mrtva-hladna izgovorila rečenicu: ‘Dobro, ljudi, to je to’. A ja se osjećam kao da mi je neko otkinuo desnu ruku“, kaže Cvitešić.
“Bilo bi lijepo da ova presica sad najavljuje prvi dan snimanja, da je sve ispred nas. U početku me je bilo malo strah, jer nisam nikada radila sa ženom, ali shvatila sam da je lakše nego s muškarcima. Nekako, ne moraš puno pričati, samo se pogledaš i znaš šta se očekuje od tebe“, rekla je hrvatska glumica, koja u filmu “Na putu“ igra glavnu žensku ulogu.
Kao na spotu za CNN
Na njene riječi se nadovezuje još jedan glumac iz susjedne Hrvatske, Leon Lučev, koji u šali kaže da drugi put radi sa ženom-redateljem, te da kada se pogledaju, uvijek se moraju objašnjavati.
“Umorni smo, puni smo, imam osjećaj da smo svi uložili silnu energiju u ovaj film. Ako je sto posto od toga ostalo na platnu, mislim da smo napravili dobar posao, jer mislim da smo dali od sebe mnogo više od tih sto posto. Predivan mi je osjećaj što se i posljednji dan snimanja još uvijek osjećam ispunjenim, a to mi se rijetko kad dešava na snimanju. To znači da je ta energija još tu, još među nama i bez obzira što su neki od nas završili snimanje, još uvijek osjećaju da ta dva dana još uvijek postoje. I imam osjećaj da će tako biti do premijere“, rekao je Lučev.
Mlada glumica Luna Mijović, koja je igrala i u prvom dugometražnom igranom filmu Jasmile Žbanić, nagrađivanoj “Grbavici“, kaže da joj je ova uloga bila puno lakša: “Mislim da sam kroz obje uloge jako dobro prošla zbog Jasmile, kao režiserke koja zna tačno da ti kaže šta hoće i onda da to kombinuje s onim što ti hoćeš.”
Veliki posao uradila je i kostimografkinja Lejla Hodžić koja je morala osmisliti kostime za glumce i dvije hiljade statista, ali kaže da joj nije bilo teško, te da joj je rad na ovom filmu bilo fantastično iskustvo.
Kao što se kostimografkinja potrudila da na najvjerniji način dokumentira dio Sarajeva i BiH danas, tako su činili i scenografi, Lada Maglajlić i Amir Vuk Zec.
“Uspjeli smo prikazati sliku Bosne i Hercegovine - od Jablaničkog jezera i raftinga, do Sarajeva i Bosne kao na spotu za CNN. U traženju tih slika i istraživanju terena, normalno da smo i mi detaljno prošli put od Sarajeva do Jablaničkog jezera - nažalost samo smo snimali po Federaciji - zahvaljujući kojem smo dotakli te slike Bosne koje će otići u svijet i koje će ostati dokument o našoj sadašnjosti. Mi živimo u kontrastu, u Bosni. Kad sjedite u Vatri, gdje smo također snimali, možete vidjeti i pobuljenu ženu i vojnika UNPROFOR-a i ženu u mini suknji. Živimo 21. stoljeće. Mi smo iz socijalizma, nakon rata, prešli u kapitalizam, i to u onaj tipični bosanski, jaranski, i mi sve to živimo. Tačno je da u Sarajevu možete naići i na pravdu i nepravdu, na Vijećnicu ili vehabijsku džamiju“, rekao je Amir Vuk Zec.
Na kraju je Jasmila Žbanić rekla da je imala veliku sreću što je radila s fantastičnim timom ljudi, kreativnom ekipom, zahvaljujući kojoj je na setu bila divna energija za koju se nada da će se osjetiti i u filmu, te se zahvalila, između ostalog, i građanima Sarajeva “koji su nas trpjeli sa zatvaranjima ulica“.